Recent progresses in the application of cellulose, starch, alginate, gum, pectin, chitin and chitosan based (nano)catalysts in sustainable and selective oxidation reactions: A review
Recent progresses in the application of cellulose, starch, alginate, gum, pectin, chitin and chitosan based (nano)catalysts in sustainable and selective oxidation reactions: A review
Highlights
-
•
-
Advances in oxidation reactions by polysaccharide derived (nano)catalysts, are described.
-
•
-
Summary of synthetic methods for attaining polysaccharide derived (nano)catalysts.
-
•
-
Catalytic oxidation of alcohols, phenols, etc, are presented.
-
•
-
Future challenges on oxidation reactions using polysaccharide derived (nano)catalysts are discussed.
Abstract
Exploitation of polymers as effective starting materials to produce various valuable catalysts is attracting the attention of industrial and academic researchers. Moreover, among all polymers, natural polysaccharides such as cellulose, starch, alginate, gum, pectin, chitin and chitosan have drawn the most attention in recent years due to their unique structural features and important potential applications. A lot of studies have been performed on the synthesis of polysaccharide based (nano)catalysts and their application in chemical transformations. The present review provides recent developments on polysaccharides as green resources for the production of (nano)catalysts. Herein, the application of polysaccharide based (nano)catalysts derived from different organisms, plants or animals in oxidative transformations has been reviewed. These compounds can be used as economical and recyclable catalytic materials for various oxidation reactions including oxidation of alcohols, phenols, sulfides etc. The challenges in the application of polysaccharide based (nano)catalysts have also been discussed.
Nguồn: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861720305270
Điểm nổi bật
-
•
-
Những tiến bộ trong phản ứng oxy hóa bằng chất xúc tác có nguồn gốc polysaccharide (nano) đã được mô tả.
-
•
-
Tóm tắt các phương pháp tổng hợp để thu được chất xúc tác có nguồn gốc polysaccharide (nano).
-
•
-
Quá trình oxy hóa xúc tác của rượu, phenol, v.v. , được trình bày.
-
•
-
Những thách thức trong tương lai về phản ứng oxy hóa sử dụng chất xúc tác có nguồn gốc polysaccharide (nano) được thảo luận.
Tóm tắt
Khai thác polyme làm nguyên liệu ban đầu hiệu quả để sản xuất các chất xúc tác có giá trị khác nhau đang thu hút sự chú ý của các nhà nghiên cứu công nghiệp sản xuất. Hơn nữa, trong số tất cả các polyme, polysaccharid tự nhiên như cellulose, tinh bột, alginate, gôm, pectin, chitin và chitosan thu hút sự chú ý nhiều nhất trong những năm gần đây do các đặc điểm cấu trúc độc đáo và các ứng dụng tiềm năng quan trọng của chúng. Rất nhiều nghiên cứu đã được thực hiện về việc tổng hợp các chất xúc tác dựa trên polysaccharide (nano) và ứng dụng của chúng trong các biến đổi hóa học. Bài đánh giá này cung cấp những phát triển gần đây về polysaccharid như là nguồn tài nguyên xanh để sản xuất chất xúc tác (nano). Trong tài liệu này, ứng dụng của các chất xúc tác dựa trên polysaccharide (nano) có nguồn gốc từ các sinh vật, thực vật hoặc động vật khác nhau trong các chuyển hóa oxy hóa đã được xem xét.vv . Những thách thức trong việc ứng dụng các chất xúc tác dựa trên polysaccharide (nano) cũng đã được thảo luận.
Người dịch: Nguyễn Thị Thúy An.